Beleven

De Wijers: Wandelgebied Herkenrode

Omgeven door een prachtig landschap van vijvers, boomgaarden, akkers en grachten, duikt de statige abdijsite van Herkenrode voor je op. Net als vroeger helpen schapen en runderen de vochtige graslanden te beheren. Het gebied is met recht en rede de poort van De Wijers. De routes variëren tussen de 1 en 9 km en laten je De Wijers in al haar facetten beleven.

Bekijk route

Herkenrodeabdij 4, 3500 Hasselt

Startplaats

1,2 tot 7 km

Afstand
Delen

Wandelgebied Herkenrode

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) leverde heel wat inspanningen om het historische domein van de abdijsite te herstellen. Je wandelt er langs de vijvers, tussen de velden en passeert verschillende gebouwen van de abdij. Een echte aanrader! Het lijkt wel alsof je in de 17de eeuw rondloopt, de bloeitijd van de abdij. In de verschillende hoogstamboomgaarden krijgen tientallen oude appel- en peer variëteiten opnieuw een plek. Van de appels wordt appelsap geperst. Schapen en runderen helpen een tandje om de vochtige graslanden te beheren. De vijvers zijn voor de roerdomp een broedplaats. Soorten zoals graspieper, veldleeuwerik en roodborsttapuit voelen zich thuis in Herkenrode!

Je passeert op deze route de molen van Tuilt, die in 1083 als banmolen reeds werd vernoemd. Ban betekent dwang of plicht. Inwoners van Tuilt waren namelijk verplicht hun graan te laten malen in deze molen. Een vroege vorm van belasting! Om de molen aan te drijven werd een molenstuw aangelegd die het waterniveau regelde. Hierdoor konden veel vissen niet naar andere gebieden zwemmen om voedsel te zoeken of zich voort te planten. De gracht rondom de molen werd daarom als omleidingskanaal ingericht. 

In het wandelgebied zijn er meerdere, bewegwijzerde wandelroutes, kies je route op www.wandeleninlimburg.be

 


WANDELEN IN DE WIJERS

Klik hier voor alle wandelingen in Limburg

Welkom in één van de meest waardevolle natuurplekken in Europa: De Wijers. Een adembenemend decor van meer dan 1.000 vijvers waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Dit schitterende waterparadijs strekt zich uit over 7 gemeenten in het hart van Limburg. Goed voor meer dan 26.000 ha waterlandschap én meer dan 260 km wandelplezier.