Beleven

De Wijers: Wandelgebied Dauteweyers

Ontdek de grote verscheidenheid aan landschappen in dit wandelgebied. Ook in het zuidelijkste deel van De Wijers staat alles in het teken van water. Je wandelt langs de oevers van de Demer, de Kaatsbeek, de Stiemerbeek en de Laak. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten over de Dauteweyers en Dorpsbemden.

Bekijk route

Stationsstraat 27, 3590 Diepenbeek

Startplaats

1,5 tot 16,6 km

Afstand
Delen

Wandelgebied Dauteweyers - Dorpsbemden

Dit wandelgebied in het zuidelijkste stukje van de Wijers loodst je langs een grote verscheidenheid aan landschappen rond Diepenbeek. Het hele gebied is enorm waterrijk. Er zijn verschillende vijvers met verlandingszones. Rond deze vijvers liggen elzenbroekbossen en vochtige weilanden. Het ideale leefgebied voor de zeldzame boomkikker.

Doorheen het gebied kronkelen de Demer, de Kaatsbeek, de Stiemerbeek en de Laak. Je vindt hier verlande vijvers, houtwallen, blauwgraslanden en zeer rijke hooilanden met planten als de kranskarwij, dotterbloem en gevlekte orchis. In de zomer kan je de bloemrijke hooiweiden bewonderen. Blijf wel op de paden zodat de zeldzame plantjes niet beschadigd raken.

De wandelingen vertrekken aan sportcentrum het Demerstrand in Diepenbeek waar je kan tennissen, voetballen, joggen, skaten en nog veel meer – er is ook een speeltuin die helemaal in het teken staat van water! Rondom de speeltuin kan je heerlijk liggen en picknicken in het gras of aan één van de picknicktafels. In het geboortebos net over de Demer kunnen kinderen ravotten in het speelbos. En 'last but not least': er is een gezellige cafetaria!

 In het wandelgebied zijn er meerdere, bewegwijzerde wandelroutes, kies je route op www.wandeleninlimburg.be

 


WANDELEN IN DE WIJERS

Klik hier voor alle wandelingen in Limburg

Welkom in één van de meest waardevolle natuurplekken in Europa: De Wijers. Een adembenemend decor van meer dan 1.000 vijvers waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Dit schitterende waterparadijs strekt zich uit over 7 gemeenten in het hart van Limburg. Goed voor meer dan 26.000 ha waterlandschap én meer dan 260 km wandelplezier.