Agenda

Landschapsfeest 400 jaar Pandoerenhoeve

Zin in een namiddag vol volks plezier, cultuur en lekker eten? Reis met ons terug in de tijd en ontdek de rijke geschiedenis van de Pandoerenhoeve en het omliggende landschap tijdens Open Monumentendag op 8 september.CC Zwaneberg te Heist-op-den-Berg

Startplaats

8 September 2024 | 13u00

Start

8 September 2024 | 18u00

Einde

gratis

prijs

Zomer

Seizoen
Delen

400 jaar Pandoerenhoeve viert feest tijdens Open Monumentendag

Zin in een namiddag vol volks plezier, cultuur en lekker eten? Reis met ons terug in de tijd en ontdek de rijke geschiedenis van de Pandoerhoeve en het omliggende landschap tijdens Open Monumentendag op 8 september! Onze eeuwenoude hoeve met kaasstrooimolen en bakhuis blaast 400 kaarsjes uit en heeft heel wat spannende verhalen te vertellen. Jij bent uitgenodigd om mee te komen vieren!

Wat staat er allemaal op het programma (en op het menu)?

Frikadellen met Krieken en enkele streekbiertje: De ultieme comfort food op grootmoederswijze.

Volksspelen: Laat je spierballen rollen tijdens het touwtrekken, smeer je benen in voor het zaklopen en sla de nagel op de kop met hamertje klop.

Dansinitiatie en live volksmuziek: Zwier en zwaai mee op het aanstekelijke ritme van Kempische volksmuziek. Wij leren je de danspasjes van weleer, maar zijn ook benieuwd naar jouw dansmoves.

Rondleidingen met Gids: Kom je mee een kijkje nemen in de historische Pandoerhoeve en zijn Kaasstrooimolen tijdens de erfgoedrondleiding? Natuurpunt neemt je mee op een ontdekkingstocht door het omliggende valleilandschap van de Grote Nete. Kinderen kunnen ter plekke een wandelstok knutselen en versieren zodat elke stap een feestje wordt.

Erfgoedfietstocht: Stap op je stalen ros, fiets een stukje pelgrimsroute en maak een tussenstop in Klein Scherpenheuvel, een miniversie van het ‘Grote Scherpenheuvel’.

Volksverhalen: Kom luisteren naar stoere volksverhalen over rovers en stropers, verteld in het wondermooie lokale dialect.

Bakhuisdemonstratie: Ruik je dat ook? De geur van vers gebakken brood en taart uit de bakoven verspreidt zich over de Pandoerhoeve.

Lancering publicatie ‘400 jaar Pandoerenhoeve en De Goren’: Ontdek alles over deze site en het natuurgebied de Goren met een nieuwe publicatie die lokale  verhalen, weetjes en gebruiken van weleer bundelt. Een absolute must voor erfgoedliefhebbers.

Fotoshoot in Kledij van weleer: Verkleed je zoals de plaatselijke mode van lang geleden en laat je fotograferen in een unieke setting.

“400 jaar Pandoerenhoeve is jouw kans om geschiedenis te herbeleven zoals je het nog nooit hebt gedaan”, aldus bezieler Gaston Van den Broeck (Heemkring Die Swaene).

Wanneer: 8 september
Tijdstip: 13u-18u
Waar: Pandoerenhoeve, Heist-op-den-Berg
Inkom: Gratis

© Heist op den Berg

© Heist op den Berg

'Landschapsfeest 400 jaar Pandoerenhoeve' is een samenwerking tussen: Heemkundige kring Die Swaene, Heemkunde Wiekevorst, gemeente Hulshout, Erfgoedcel Kempens Karakter, Gemeente Heist-op-den-Berg, Rurant, Landlab, Regionaal Landschap Rivierenland, Natuurpunt Heist-op-den-Berg, IOED Berg en Nete