De techniek van heggen leggen of haagvlechten werd hier meer dan tweeduizend jaar lang toegepast. Het diende vooral om alleenstaande boerderijen tegen indringers te beschermen en om vee op hun weides te houden. De heggen zorgden voor hakhout, geriefhout (hout voor eigen gebruik), vruchten en kruiden. Met de komst van prikkeldraad en rasterdraad verdwenen veel heggen. Ook het onderhoud van oude en recenter geplante heggen geraakt in de vergetelheid.
Leer hoe je de stam van struiken laag inkapt (zonder ze helemaal door te kappen) en ze dan onder een hoek neerlegt en invlecht. Ongelofelijk, maar waar: de gelegde struiken lopen opnieuw uit. In het voorjaar vormen ze een ondoordringbaar netwerk van takken voor mens, hond en vee. De techniek zorgt niet alleen voor mooie, gezonde heggen maar maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk.
Van onze inheemse planten is vooral meidoorn bijzonder geschikt om heggen te leggen. Maar ook haagbeuk, hazelaar, liguster, sleedoorn, gelderse roos en kornoelje zijn bruikbaar.
Na de opleiding hebben de meeste deelnemers genoeg vertrouwen om zelf met kapmes of bijl aan de slag te gaan! Iets voor jou? Wacht niet en schrijf je in!
Praktisch
- Zaterdag 8 februari 2025, 9u-16u: Het theoretische gedeelte in de voormiddag gaat door op het Vrieselhof in Ranst. In de namiddag trekken we naar Zandhoven om de theorie om te zetten in de praktijk.
- De kostprijs bedraag 95 euro.Via ons PDPO-project Houtig erfgoed geven de Antwerpse Regionale Landschappen een korting van 25 euro. Wil je beroep doen op deze korting? Mail via info@rldv.be voor jouw unieke code. Die geef je in bij je inschrijving op de website van Inverde. We geven in totaal 10 kortingscodes weg aan de eerste 10 mensen die ons mailen. De korting is geldig voor de cursus op 8 februari of voor de cursus op 6 februari in Duffel.
Met de steun van en dankzij: