Agenda

Cursus haagvlechten en heggen leggen - VOLZET

De opleidingsdag start met een voorstelling van de verschillende stijlen van haagvlechten. Je leert welke materialen je best gebruikt en hoe je op een veilige manier aan de slag gaat. Tijdens het praktijkgedeelte toveren we een haag om tot een voorbeeld van een gelegde of gevlochten haag.

Inschrijven

Schildesteenweg 99, Oelegem

Startplaats

2 maart 2024 | 09u00

Start

2 maart 2024 | 04u00

Einde

95 euro

prijs

Winter

Seizoen
Delen

Leer hagen leggen

De techniek van heggen leggen of haagvlechten werd hier meer dan tweeduizend jaar lang toegepast. Het diende vooral om alleenstaande boerderijen tegen indringers te beschermen en om vee op hun weides te houden. De heggen zorgden voor hakhout, geriefhout (hout voor eigen gebruik), vruchten en kruiden. Met de komst van prikkeldraad en rasterdraad verdwenen veel heggen. Ook het onderhoud van oude en recenter geplante heggen geraakt in de vergetelheid. 

Leer hoe je de stam van struiken laag inkapt (zonder ze helemaal door te kappen) en ze dan onder een hoek neerlegt en invlecht. Ongelofelijk, maar waar: de gelegde struiken lopen opnieuw uit. In het voorjaar vormen ze een ondoordringbaar netwerk van takken voor mens, hond en vee. De techniek zorgt niet alleen voor mooie, gezonde heggen maar maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk.

Van onze inheemse planten is vooral meidoorn bijzonder geschikt om heggen te leggen. Maar ook haagbeuk, hazelaar, liguster, sleedoorn, gelderse roos en kornoelje zijn bruikbaar.

Na de opleiding hebben de meeste deelnemers genoeg vertrouwen om zelf met kapmes of bijl aan de slag te gaan! Iets voor jou? Wacht niet en schrijf je in! 

Praktisch

  • Zaterdag 2 maart 2024, 9u-16u: Het theoretische gedeelte in de voormiddag gaat door op het Vrieselhof in Ranst. In de namiddag trekken we naar Zandhoven om de theorie om te zetten in de praktijk.
  • De kostprijs bedraag 95 euro.
  • Inschrijven kan op de website van Inverde. De workshop is jammer genoeg volzet. Je kan je opgeven op de wachtlijst. 
© Regionaal Landschap de Voorkempen