Agenda

Biodiverse boomgaarden en hooilanden: maaien

In deze cursus leer je maaien op een ecologische manier.Durmenstraat 20b, Merendree (Deinze)

Startplaats

24 September 2024 | 08u30

Start

24 September 2024 | 17u00

Einde

50 euro

prijs

Zomer

Seizoen
Delen

Fruitboomgaarden bieden heel wat kansen voor het verhogen van de biodiversiteit. Al te vaak worden deze niet optimaal benut. We zetten met het project Biodiverse Boomgaarden en Hooilanden in op de aanleg en het beheer van boomgaarden en hooilanden waarbij, na analyse, met gerichte ingrepen het biodivers karakter versterkt wordt. Bij de fruitboomgaard vind je vaak grasland. Dit grasland is van grote waarde, vooral wanneer het vol staat met een rijke variëteit aan kruiden. Kruidenrijk grasland is namelijk nauwelijks bemest en herbergt 15 tot 25 plantensoorten per 25 m², met in totaal 30 tot 40 soorten per perceel. Dit type grasland biedt talloze voordelen voor zowel de natuur als de landbouw. Een doordacht maaibeheer is noodzakelijk om het grasland in optimale conditie te houden en de diversiteit te behouden of te verhogen.

Maar hoe maai je op de juiste manier? Op dinsdag 24 september vindt daarom een maaicursus plaats in Merendree. Het centrale thema van de dag is het begrijpen van dit bijzondere ecosysteem en de filosofie achter het beheer van grasland. We zullen zowel theoretische kennis als praktische inzichten behandelen, om zo een diepgaand begrip te krijgen van het belang en de voordelen van kruidenrijk grasland. Inverde zal instaan voor de opleiding en wordt voorzien door Andreas Demey en Valentijn De Cock. Inverde is de officiële opleidingspartner van het Agentschap Natuur en Bos en heeft jarenlange ervaring met kennisverspreiding en –deling, zowel op het veld als de theorie. Een week voor de cursus zal een online lesmodule worden geopend waar je interessante info en cursusmateriaal kan terugvinden. 

Theoretisch gedeelte:

 • basisprincipes van graslandbeheer, verschillende methodes met hun voor- en nadelen (sinusbeheer, driebandbeheer…), maaitijdstippen, aandachtspunten...
 • maaimachines

Praktisch gedeelte: demo en kijken op terrein

 • bestaande graslanden, mogelijkheden en biodiversiteit
 • demo en bespreking voor en nadelen van meerdere maaisystemen

De belangrijkste praktische informatie:

 • Datum: dinsdag 24 september
 • Tijdstip: van 8.30 uur tot 17 uur (kan nog licht wijzigen)
 • Locatie: Durmenstraat 20b, Merendree (Deinze)
 • Lunch en drankje: voorzie een eigen lunch en drank
 • De lesgever voorziet alle materiaal, voorzie zelf gepaste kledij en iets om te noteren
 • Parkeren doe je in de Durmenstraat.
 • Maximum 25 deelnemers 

Schrijf je zeker in voor dinsdag 17 september om 12 uur.

Jouw bestelling

Koop hier onze producten

Maaicursus - dinsdag 24 september - 8.30 tot 17.00 uur - €50,00 | aantal beschikbaar: 23

Je wil gras maaien voor je dieren, een bloemenweide onderhouden of enkele wilde hoekjes in je tuin beheren? Leer dan maaien op een ecologische manier. De plaatsen zijn beperkt: er is plaats voor 25 deelnemers. Je inschrijving is definitief na betaling.

BELANGRIJK: DUID HIERONDER HET GEWENSTE AANTAL TICKETS AAN (staat standaard op 0)Opmerkingen

Vul uw gegevens in

Vul onderstaande gegevens in en ga verder naar veilig online betalen

We zetten met het project Biodiverse boomgaarden en hooilanden in op de aanleg en het beheer van boomgaarden en hooilanden waarbij, na analyse, met gerichte ingrepen het biodivers karakter versterkt wordt. Dit project is een samenwerking tussen Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei en Natuurpunt en Partners Meetjesland.

© BBH